Marraskuun lukuhaaste

Karo Hämäläinen julisti lokakuussa Suomen Kuvalehdessä lukuhaasteen, johon en voi olla tarttumatta. Lukuhaasteessa pyritään punnertamaan päivittäin 30 sivua kaunokirjallisuutta, ja tarkennuksena Hämäläinen kehottaa lukemaan oikeaa kirjaa tai lukulaitetta, mutta itse taidan joustaa tässä – ensinnäkään minulla ei ole erityistä lukulaitetta, ja Helmet-kirjastosta jonottamani ”Kissani Jugoslavian” lukuaika päättyy yhdeksän päivän kuluttua. Toki lukujonossa olisi muutakin…

 

Hämäläinen kirjoittaa: ”Joka päivä luetaan, seuraavan päivän annosta ei voi lukea ennalta eikä seuraavana päivänä paikata edellistä. Luettavan on oltava kaunokirjallisuutta. On luettava kirjaa tai erityistä lukulaitetta – tablettitietokone, tietokoneen ruutu saati kännykän näyttö eivät kelpaa.” Omille silmillenikin toisi lepoa oikean kirjan seura, mutta pyrin sitten vaikkapa vähentämään muuta ruutuaikaa.

 

Minulle kelpaa siis kännykän näyttö, mikäli lukuaika riittää tähän työn ulkopuoliseen nautiskelulukemiseen. Lukukuu marraskuusta olisi nimittäin tullut ilman lukuhaastettakin: työssäni äidinkielen ja kirjallisuuden opettajana pitäisi yrittää lukea paljon, ja lukuvinkkejä sataa oppilailta (onneksi! En ehtisi itse lukea kaikkea, vinkkailen vaan kiinnostavia kirjoja oppilaille, jotka sitten hehkuttavat kirjoja muille ja minullekin). Lisäksi olemme valinnet yhdessä tai lukupiireissä luettaviksi kirjoiksi sellaisia kirjoja, jotka minulla ovat vielä kokonaan lukematta tai lukemisesta alkaa olla parikymmentä vuotta. Lukulistallani työn osalta on siis nuortenkirjoja: olevia ja ehkä tulevia klassikoita. Ensimmäisenä luettavien listalla oli Marja Björkin Poika, joka voitti juuri Nuori Aleksis -palkinnon ja jonka valitsimme yhdeksäsluokkalaisille tästäkin syystä. Luin itse kirjan lähes kerralla, kun vietin ensimmäistä lukuhaastepäivääni. Tietysti pyhäinpäivänä olisi ollut muutakin puuhaa kuin sohvassa löhöäminen, mutta kirja imaisi mukaansa, ja halusin selvittää, mihin kaikki päättyy – tai miten.

 

Lukuhaastetta voi seurata Facebookissa tapahtuman sivulla, ja eilen todella moni raportoikin sinne lukemisiaan tai kertoi  kesken tai alullaan olevista lukukirjoistaan. Myös lukuvinkkejä kyseltiin, ja luulenkin, että tällainen lukemisen näkyväksi tekeminen innostaa lukemaan lisää – niin kuin tämäntapaisissa haasteissa onkin tarkoitus. Myös kirjabloggarit listannevat lukemisiaan, itse pyrin lähinnä keskittymään lukemiseen ja mahdollisesti myös luettujen teosten herättämien ajatusten kirjaamiseen. Ysiluokkalaiseni lähtivät juuri tutustumaan työelämään, mutta taidanpa tarjota heille parin viikon lukuhaasteen luokassa, kun he TET-jakson aikana toivottavasti ovat saaneet lukukirjansa valittua, varattua ja noudettua. Jos edes muutama innostuisi listaamaan luokan seinälle lukemiaan sivuja, saattaisi kilpailuhenkisyys aiheuttaa lukuinnostusta muutamassa muussakin.

 

 

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s