Kirjan vuosi on lukijan vuosi

Vuosi 2015 on kirjan vuosi. Kirjan vuosi -sivustolla on listattu kirjatapahtumia, ja kirjafanille onkin tarjolla monenlaista ohjelmaa. Tarkoitus on tietenkin tuoda näkyvyyttä kirjoille ja lukuharrastukselle ja ennen kaikkea innostaa lukemaan.

 

Omaan kirjavuoteeni liittyy lupaus aktivoitua kirjoista kirjoittajana ja keskustelijana. Sain loppuvuodesta kutsun lukupiiriin, ja olenkin haaveillut lukupiiristä mutten ole tehnyt mitään asian eteen. Joskus asiat vain tapahtuvat, ja hyvä niin. Ensimmäinen kokoontuminen on jo tammikuun lopulla, ja lukupiiristä kerron myöhemmin lisää.

 

Kirjallisuustapahtumiin toivon myös löytäväni aikaa. Esimerkiksi Helsingin yliopistolla keskustellaan kirjallisuuden suhteesta yhteiskuntaan. Luennot videoidaan, joten niitä päässee seuraamaan myös myöhemmin, jos en uuden tanssiharrastukseni vuoksi malta paikalle.

Viime vuonna osallistuin marraskuun lukuhaasteeseen ja nuortenkirjahaasteeseen, ja marraskuussa todellakin sain raivattua aikaa lukemiselle. Nuortenkirjahaaste puolestaan innosti tarttumaan uuteen kotimaiseen nuortenkirjallisuuteen, jota haluaisin lukea enemmän (ja josta aion kirjoittaa lähipäivinä). Haasteisiin taidan siis tarttua tänäkin vuonna, koska on mukava kuvitella lukevansa yhdessä muiden kanssa.

Helmet-kirjastot haastavat mukaan kirjan vuoteen ja innostavat lukemaan uutta. Valitsemalla luettavaa 50 kohdan vinkkilistasta voi löytää sellaisia kirjoja, joihin muuten ei tulisi tartuttua. Olenkin jo luvannut itselleni, että luen tänä vuonna tietokirjallisuutta, joka ei liity omaan alaan (kohta 9: tietokirja) ja tartun johonkin lukematta jääneeseen vanhaan klassikkoon (kohta 18: yli sata vuotta vanha kirja). Kohdassa 32 kehotetaan lukemaan kirja, jonka tapahtumat liittyvät kotikaupunkiini. Tähän voisin valita vaikkapa Jyväskylään (vanha kotikaupunkini) sijoittuvan Kuhala-dekkarin. Markku Ropposen dekkarit toki sopisivat myös kohtaan 12: kirja, jota ystäväni on suositellut minulle.

Hastetta riittää myös joululahjakirjoissa. Itselleni löysin kirpparilta lukematta jääneen Hotakaisen ja Terhi Rannelan Amsterdam, Anne F. ja minä -nuortenkirjan (tämän taisimme saada myös koululle joululahjaksi, kiitos siitä!). Paketeista löytyivät Kirsi Kunnaksen elämäkerta, Finlandia-voittaja ja Sirpa Kähkösen Graniittimies. Kirjasto muisti minua juuri ennen joulua: aikoja sitten varaamani Kultarinta on saapunut, ja se onkin ollut joululomalukemisena.

IMG_7063

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s