Tyttö ja salaisuus

Karen Joy Fowler: Olimme ihan suunniltamme. Tammi, 2015. Englanninkielinen alkuteos We Are All Completely Beside Ourselves (2013), suomentanut Sari Karhulahti.

image

 

Olimme ihan suunniltamme -teoksen Rosemaryllä on salaisuus, joka selviää, kunhan hän uskaltaa sen paljastaa. Rosemary, kirjan minäkertoja, aloittaa tarinansa kertomisen keskeltä. Hän lärpättää, puhuttelee lukija-kuulijaa, kertoo perheestään eikä kuitenkaan kerro – mainitsee veljensä ja sisarensa, jotka ovat kadonneet perheen elämästä – kertoo elämäntilanteestaan, yksittäisestä tapahtumasta, joka johtaa toiseen ja niin edelleen, ja lopulta menneisyydestä paljastuu yhtä jos toista. Myös se salaisuus. Ja sitten päästäänkin vauhtiin, taakse- ja eteenpäin.

 

Olimme ihan suunniltamme on kirja, josta on vaikea kirjoittaa paljastamatta liikaa. Salaisuuden paljastuminen ei ehkä vie hohtoa tarinalta, mutta silti yllätys on kokemisen arvoinen. Enkä siis aio kertoa kirjasta kovin tarkasti, mutta kerronpa vaikka lukukokemuksestani. Aloitan keskeltä. Olen jo aivan kirjan imussa, kun työmatkalla vierustoverini, tuntematon, keskeyttää minut: ”Tuo on muuten tosi hyvä!” Ja niin, lukutokkurassa olen kykenemätön muuhun kuin nyökkäilemään, vaikka tästä kirjasta olisi ihana jutella, nyökytellä, ihmetellä, kauhistella. Ja lopussa: mieheni havahduttaa minut nyyhkytysten keskeltä. ”Voiko kirja olla noin surullinen?” No, olen eläytyjä, itken vähemmästäkin. Sen lisäksi, että Olimme ihan suunniltamme herättää tunteita, pakottaa tarina miettimään: Keitä me olemme? Mitkä ovat tieteen rajat? Entä eläinten oikeudet? Ja vielä: mitä on pahuus, mitä ystävyys tai sisarus?

 

Romaanin Rosemary ei ole kertonut perheestään juuri kenellekään. Puhelias lapsuus on takana, ja Rosemary on joutunut opettelemaan olemaan hiljaa ja mieluiten huomaamaton. Olimme ihan suunniltamme on kuitenkin kertomus perheestä, ja myös ihmisten läheisiä suhteita tulee ajateltua lukiessa. Mikä on perhe? Miten perhe toimii? Mitä se sisaruus onkaan, ja mitä sisaruksilta voi odottaa, mitä sisaruksilta sallia? Rosemary miettii myös hierarkioita ja odotuksia perheessä, ja kylläpä tätäkin on syytä pohtia itse kunkin. Lisäksi Rosemary pelkää paljastumista aikuisuudessaan, hän ei halua, että hän jää kiinni, että salaisuus paljastuu. Rosemaryn perheessä on paljon vaikenemista ja vaikenemisen myötä väärinymmärryksiä. Eikä elämä salatun menneisyyden kanssa ole helppoa: Takakansitekstin lainauksessa päähenkilö toteaa, että ”kertoja olen minä vain koska olen ainoa, joka ei ole kaltereiden takana”. Vapauden hänkin on kuitenkin menettänyt vaietessaan.

Niin kuin monessa kertomuksessa, jossa minäkertoja kerii auki menneisyyden tapahtumia, pitää lukijan pohtia myös sitä, miten me muistamme. Tässäkin romaanissa aihetta pohditaan, ihan suoraankin, ja mietinkin sitä, miten meillä ihmisillä onkaan taipumus tarinallistaa elämiä. Niin kuin tekee Rosemarykin, jonka tarina alkaa keskeltä. Lue itse, millainen on alku tai loppu.

 

 

3 kommenttia artikkeliin ”Tyttö ja salaisuus

 1. Hei! Löysin tänään tänne, itselleni uuteen blogiin ja jätän puumerkkini.

  Tämä on rakenteeltaan hieno romaani, jossa keskivaiheen käänne muuttaa suhtautumista koko kirjaan. Minulle romaani oli myönteinen yllätys, sillä olin aiemmin lukenut Fowlerin erittäin viihteellisen ja mielestäni heikohkon Jane Austen -lukupiirin. Tämä on toista luokkaa: kerronta, teemat ja niistä syntyvä eettinen pohdinta puhuttelivat.

  Tykkää

  • Olipa kiva, kun pistäydyit, ja kiitos kommentista! Olimme ihan suunniltamme tosiaan on kirja, jonka herättämät ajatukset jäävät mieleen pyörimään – ihanaa! Toisaalta uuden kirjan aloittaminen tuntui taas vaikealta, kun en halunnut päästää irti tämän teoksen maailmasta…

   Tykkää

 2. Paluuviite: Helmet-lukuhaaste 2016 | Kaikkia värejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s