Maailma ylösalaisin

Jukka Rajala: Käsilläseisontakirja. Luo oikeita tapoja, opettele uusia taitoja, nosta toimintakykyäsi. Fitra 2017.

Nyt on ilmeisesti virallisen keväthurahduksen aika: runotyttö on astunut askeleen epämukavuusalueelleen, mutta kuinka hauskaa se tällä kertaa onkaan!

Joskus kauan sitten, kun lämmittelin joogaharrastustani uudelleen ja luin Rachel Brathenin teoksen Yogagirl, hieman kauhistelin ylösalaisin tehtäviä liikkeitä ja taisin kutsua niitä akrobaattisiksi vähän siinä mielessä, että ei taida minusta enää olla sellaiseen. Kauhistelin ehkä – ja kiinnostuin. Voisiko sitä näin vanhana oppia täysin uuden taidon, voisinko oikeasti uskaltaa ja olisiko minussa sinnikkyyttä treenata, treenata ja treenata? Kehonpainoharjoittelusta hehkuttavan tuttavan luona tartuin Jukka Rajalan Käsilläseisontakirjaan, ja päätin kokeilla. Nyt kirjan luettuani en todellakaan vielä osaa seistä käsilläni, mutta tiedän jo jotain siitä, miten harjoitella, ja olen innoissani matkalla kohti uutta taitoa.

Käsilläseisontaharjoitukset eivät ole vieneet minua vielä siihen pisteeseen, että osaisin tai uskaltaisin kokonaan käsieni varassa huojua, mutta ranteeni ovat vahvistuneet. Myös ajatus siitä, että matka todellakin on tärkeämpi, on kirkastunut: käsilläseisontaharjoituksista on apua ja iloa toimistotyöläiselle tai muuten paljon näpyttelytyötä tekevälle tyypille eli minulle. Tämä treeni nimittäin vahvistaa ryhtiä, ranteita ja käsivarsia, ja jotkin perusliikkeet toimivat taukojumppana. Lämmittelyliikkeistä ja rannetreenistä on iloa myös neulomisesta ja virkkaamisesta kipeytyville käsille (tästä ei taida Rajala kirjoittaa), ja kaikki harjoitukset ovat tehokkaita keskittymisharjoituksia. Jos nimittäin kokeilet päällä- tai käsilläseisontaa, huomaat: samalla ei oikein voi miettiä mitään muuta!

Käsilläseisontakirjan johdanto-osio on aika pitkä, ja itse käsilläseisontatreenin lisäksi siinä puhutaan muistakin tärkeistä asioista: fyysisen ja henkisen kunnon merkityksestä, tavoitteiden asettelusta ja rutiinien rakentamisesta, motivaation merkityksestä ja uuden taidon oppimisesta. Näitähän asioita voi soveltaa muihinkin tavoitteisiin kuin juuri tähän treeniin, ja ainakin minulla olisi tehtävää tällä alueella  – joskus, tai aika usein,  huomaan olevani  innoissani ja kiinnostunut  niin monesta asiasta yhtä aikaa, että kaikki jäävät puolitiehen tai vähintään unirytmini kärsii. Ihan hyvä on välillä lukea muistutuksia siitä, että perusasioista kannattaa huolehtia, vaikka tietysti tätä kirjaa lukiessa haluaisi heti saada parhaat vinkit ja oppia saman tien kaiken. Varsinaisen treeniosion päädyin lähes selailemaan siinä vaiheessa, kun taso nousi. Loppupuolella on kuitenkin erilaisia harjoitusohjelmia, joissa kirjassa aeimmin esiteltyjä harjoitteita on koottu alkeis- ja perustasolla treenaaville, ja edistyneillekin on kaksi eri ohjelmaa.

Kirjan luettuani ja kaikkein vaativimpien käsilläseisontavariaatioiden kuvat ihmeteltyäni tiedän, että suuntanani on vielä jossain vaiheessa ohjattu käsilläseisontatreeni.  Käsilläseisontatunteja ja -kursseja järjestetään ainakin pääkaupunkiseudulla, jopa joogasaleilla on kursseja (nimitys saattaa olla inversiot, ja tunnilla tehdään ehkä muitakin ylösalaisin-liikkeitä). Ranteidenvahvistusliikkeet olen ottanut jo melkein päivittäiseksi treeniksi, ja L-asentoharjoituksiakin olen tehnyt. Uskallusta puuttuu vielä, eikä sitä voi ammentaa kirjasta, mutta uskon sen kasvavan voimien ja liikkuvuuden lisääntyessä.

Kymmenvuotiaana, kun viimeksi osasin seisoa käsilläni, harjoittelin kohti tavoitettani päiväkausia  pihanurmella, välillä muksahtaen, välillä mustelmilla. Tuollainen rohkeus on tosiasioiden edessä ropissut, mutta ehkä löydän vielä sinnikkyyden itsestäni. Tämä kirja on hyvä inspiraatioteos, ja kuvia on hauska katsella – vaikka ne näyttävät melkein utopistisilta, kun treenaajilla on lähes reisieni paksuiset käsivarret.

IMG_20180425_135622

Kuvittele bloggaaja leijumaan kirjan yläpuolelle!

Yksi kommentti artikkeliin ”Maailma ylösalaisin

  1. Paluuviite: Joogaretkellä: Yin-jooga – olemisen taito | Kaikkia värejä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s